Na co si dát hlavně pozor při vypouštění lampionu?

11.08.2012 10:29

Vždy, když zakoupíte lampion štěstí, měli byste k němu obdržet také návod k použití v českém jazyce. Bohužel i dnes se může stát, že když lampion zakoupíte, tak u něj návod nebude. V takovém případě doporučujeme prodejce kontaktovat, aby vám návod zaslal, protože při nedodržení určitých zásad, může být lampion štěstí nebezpečný. Pro informaci, vám zde popíšeme hlavní zásady, které je třeba dodržovat při vypouštění lampionu štěstí.

Předně je důležité vybrat pro vyluštění lampionu štěstí vhodné místo. Mělo by se jednat o rovnou plochu, kolem které nebudou vysoké stromy, budovy nebo jiné vysoké stavby, za které by se lampion mohl zachytit. V žádném případě tedy nevypouštějte lampion u nějakého paneláku, nebo nedej bože v lese. Najděte si místo, kde bude mít lampion na všechny strany volný rozlet. Lampion totiž vstoupá vzhůru poměrně pomalu a je tedy třeba nechat mu prostor (pozor ale na místa, kde se lampiony vypouštět nesmí – třeba kolem letiště!).

Dalším podstatným faktorem je počasí. Lampion nevypouštějte za deště nebo při sněžení, protože lampion by navlhnul – zvýšil by svou hmotnost a neletěl by. Případně by mohl chvíli letět, ale následně by z důvodu váhy klesl zpět na zem i se zapáleným hořákem (což se normálně stát nemůže). Pří vypouštění lampionu štěstí je také třeba dávat pozor na vítr. Jakmile začne silněji foukat, tak lampion nevypouštějte. Počkejte si, až foukat přestane a poté lampion vypusťte. Ve větších výškách již vítr lampionu nevadí, protože jej může odnášet kdekoli, ale při zemi by mohl vítr lampion odnést třeba do křoví.

Posledním základním faktorem, který zajistí bezpečnost při vypouštění lampionu je správné připevnění hořáku. Dbejte na to, aby byl hořák skutečně dobře k lampionu přidělán. Nemůžete jej tam umístit jen tak ledabyle, protože kdyby spadl, mohl by udělat pěknou škodu. Hořák tedy přichyťte skutečně svědomitě.

Pokud tyto čtyři zásady dodržíte, můžete si užít vypouštění lampionu štěstí bez jakýchkoli obav.  Takže nezapomeňte – žádné vysoké objekty, žádný sníh a pršení, žádný (nebo jen slabý) vítr a správně uchycený hořák.